Penis ei enää nousekaan reippaasti pystyyn, vaan nuupahtelee. Tilanne on tuttu monelle miehelle erityisesti ikääntymisen ja sairauksien myötä.
Tavallisimmat elimelliset syyt erektiohäiriöihin ovat korkea kolesteroli ja diabetes sekä tiettyjen verenpainelääkkeiden sivuvaikutukset.

– Kannattaa muistaa, että erektio on nimenomaan verenkierrollinen asia. Penisvaltimoiden pitää laajentua riittävästi, jotta ne painavat laskimot tukkoon. Näin syntyy hyvä erektio, kertoo urologi Timo Hakala Turun Perhelääkäreistä.

Hakalan mukaan korkea kolesteroli on ongelma numero yksi. Se kovettaa suonenseinämiä ja ahtauttaa suonia. Verenkierron heikentyessä heikkenee myös erektio.

Diabetes voi vaikuttaa erektioon monin tavoin. Diabeteksen tavallinen lisäsairaus on ääreishermojen rappeuma eli polyneuropatia. Hermosolujen surkastuminen aiheuttaa tunnottomuutta ja häiritsee myös aivoreseptorien viestien kulkemista penisvaltimoiden laajentumiseksi.

– Lisäksi kakkostyypin diabetekseen liittyy lähes poikkeuksetta ylipainoa, korkeaa kolesterolia ja korkeaa verenpainetta, mitkä kaikki vievät penikseltä puhtia. Tyypillisestihän se menee suomalaisen miehen tapauksessa niin, että ensin määrätään kolesterolilääkkeet, sitten verenpainepainelääkkeet ja lopuksi verensokeria alentavat lääkkeet.

Jos erektio-ongelmat vaivaavat ja vaikuttavat mielialaan ja parisuhteeseen, apua kannattaa hakea rohkeasti, kannustaa Hakala.

– Meillä on monenlaisia hoitokeinoja. Lähes jokaiselle miehelle saadaan erektio aikaiseksi, kun otetaan kaikki keinot käyttöön. Ei kannata turhaan ujostella. Me urologit työskentelemme näiden ongelmien parissa päivittäin.

Erektiolääkkeiden teho piilee siinä, että ne kulkevat verenkierron kautta valtimoihin ja laajentavat ne. Erektiohäiriön hoito aloitetaan yleensä tablettimuodossa olevilla potenssilääkkeillä. Näistä tunnetuin on Viagra, jonka lisäksi on olemassa myös uudempia valmisteita.

– Erektiolääkkeitä on sekä lyhyt- että pitkävaikutteisia, niin sanottuja viikonloppupillereitä. Tablettimuotoiset erektiolääkkeet tarvitsevat toimiakseen kiihottumisen. Jos ottaa pitkävaikutteisen tabletin, ei tarvitse pelätä, että penis olisi jäykkänä tuntitolkulla.

Kaikille tabletit eivät kuitenkaan sovi. Niitä ei saa ottaa, jos on käytössä pitkävaikutteiset nitrot. Tällöin vaarana on, että verenpaine laskee liikaa. Tableteista voi aiheutua myös sivuvaikutuksia kuten päänsärkyä, närästystä, nenän tukkoisuutta ja kasvojen punoitusta, jotka voivat joillakin olla hyvinkin voimakkaita. Hakala painottaa, että erektiolääkkeitä ei kannata missään nimessä tilata netistä.

– Kun netin kautta tilattavia potenssilääkkeitä tutkittiin, kävi ilmi, että ainesosina oli kaikkea mahdollista lattiavahasta lähtien.

Jos tabletit eivät sovi tai tehoa, voidaan käyttää toista lääkeainetta, joka annostellaan puikkona, voiteena tai piikkinä. Puikko ja geeli pannaan virtsaputkeen ja piikki pistetään peniksen varteen. Nämä lääkkeet alkavat vaikuttaa heti, kun aine sulaa kehoon noin 10 minuutissa ja erektio tulee ilman seksuaalista ärsykettä.

– Monesti miehet toteavat, että tuollaiseen en kyllä ryhdy. Erityisesti piikin pistäminen on monelle mahdottomuus. Diabeetikoille se tosin voi olla helppo ja tuttu asia.

Mutta entä testosteroni? Sehän voi myös vähentyä, tyypin 2 diabeetikoilla erityisesti.

– Testosteroni liittyy seksuaaliseen haluun eikä suoranaisesti vaikuta erektioon. Toki jos ei ole halua, voi olla myös vaikea saada erektiota. Jos on alhaiseen testosteroniin liittyviä oireita kuten haluttomuutta, vetämättömyyttä ja saamattomuutta, testosteroniarvo mitataan ja hoidetaan kuntoon.

Matalaenerginen ultraääniterapia – lääkkeetön hoitokeino

Erektiohäiriötä voidaan hoitaa myös lääkkeettömästi matalaenergisellä ultraääniterapialla. Tämä on uusin hoitomuoto, ja Hakalan mukaan tulokset ovat todella hyviä, yli 90 % miehistä ovat olleet tyytyväisiä.

– Ultraääniterapia on vaihtoehto, kun tabletit eivät enää tehoa, tai eivät ole sopineet alun perinkään, tai jos asiakas ei halua kokeilla puikkoa, geeliä tai piikkiä. On myös miehiä, jotka eivät mielellään turvaudu lääkkeisiin vaan suosivat lääkkeettömiä hoitoja.

Ultraääniterapian ainut miinus on sen hinta. Hoidon kokonaishinnaksi tulee noin 1500 euroa.

Terapiassa peniksen varteen kolmeen kohtaan ja peniksen tyveen molemmin puolin suunnataan matalaenergistä ultraääntä – pienenpieniä nakuttavia iskuja, jotka ovat täysin kivuttomia. Iskut aiheuttavat mikrovaurioita, joita luonto alkaa korjata kuljettamalla paikalle soluja. Solut tarvitsevat puolestaan happea, joten kehon on pakko rakentaa uusia valtimoita, joita pitkin happi kulkee.

– Hoito perustuu siis siihen, että rakennetaan täysin uusia ja terveitä valtimoita, jos ei vanhoja saada kerran lääkkeillä laajenemaan. Nyrkkisääntö on, että alle 50-vuotiailla tehoaa pelkkä ultraäänihoito, mutta yli 50-vuotiailla käytetään usein rinnakkain ultraäänihoitoa ja lääkkeitä. Lääkkeitä tarvitaan hoidon jälkeen kuitenkin selvästi vähemmän. Tietenkin esim. erittäin vaikea diabetes heikentää hoidon tehoa.

Ultraäänihoidoksi riittää kuusi 20 minuutin hoitokertaa. Nuorilla miehillä tulokset näkyvät melko nopeasti, iäkkäämmillä se vie yleensä muutaman kuukauden jopa vuoden.

– Aamuerektio on yleensä ensimmäinen merkki siitä, että hoito alkaa tehota. Mieskuntoa voi kohentaa myös elintavoilla. Painoa kannattaa pudottaa, alkoholinkäyttöä vähentää, tupakointi lopettaa ja lisätä liikuntaa ja terveellistä syömistä.

Timo Hakala, kirurgi ja urologi

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *