15 minuuttia ja verikoe kerran vuodessa ei ole kovin pitkä aika, mutta se kuitenkin riittää poissulkemaan melko luotettavasti eturauhassyövän. Uusia eturauhassyöpäpotilaita arvioidaan löytyvän tänä vuonna n. 4000 kpl ja eturauhassyöpä onkin miesten yleisin syöpätyyppi. Sen hoitoennuste on kuitenkin hyvä, mikäli syöpä vain löydetään riittävän ajoissa. Ongelmana on, että se ei juurikaan aiheuta oireita, joten siksi eturauhasen sormitunnustelu (tuseeraus) ja verikoe (PSA) kerran vuodessa 50-70 vuoden iässä on eriarvoisen tärkeä eturauhassyövän poissulkemiseksi/löytämiseksi.

Eturauhanen eli prostata sijaitsee virtsarakon etupuolella ja virtsaputki kulkee sen läpi. Eturauhanen kasvaa ensimmäiset 20 vuotta ja sitten se lepää seuraavat 20 vuotta, kunnes taas 40 vuoden iästä se alkaa kasvamaan – ilmeisesti perimän määräämänä – toisilla voimakkaammin kuin toisilla. Yleensä tästä hyvänlaatuisesta liikakasvusta (prostata hyperplasia) johtuvat tyypilliset virtsavaivat: yövirtsaisuus, suihkun heikkeneminen, jälkitiputtelu ym.

Toinen kiusallinen eturauhasvaiva on sen tulehtuminen eli prostatiitti. Se on yleisin syy urologilla käyntiin. Vaikka eturauhastulehdusta tutkitaan paljon, niin edelleenkin sen syytä ei tiedetä, mutta syöpää se ei aiheuta eikä se tartu, mutta kiusallinen se on niillä, jotka siitä kärsivät.

Eturauhanen tuottaa 80 % siemennesteestä. Tämä onkin eturauhasen tärkein tehtävä, sillä emättimen limakalvo olisi liian hapan siittiöille, joten tarvitaan eturauhaseritettä laimentamaan siittiöiden kulkureittiä kohti munasolua ja hedelmöittymistä.