Haastattelussa psykoterapeutti Anne Nylund

Turun Perhelääkärit

Anne Fast

Turun Perhelääkäreillä työskentelee monta terapeuttia, hoitajaa ja lääkäriä. Päätimme tehdä määrättyjä aiheita käsittelevien asiantuntija-artikkelien lisäksi pienen haastattelusarjan, jossa tutustumme Perhelääkäreiden ammattilaisiin ja heidän työhönsä.

Anne, olet koulutukseltasi kasvatustieteen maisteri, ylemmän erityistason perheterapeutti ja uusperheneuvoja. Parhaillaan olet ratkaisukeskeisen yksilöterapian koulutuksessa.

Miten terapia vaikuttaa ihmiseen?

Terapia lisää itsetuntemusta ja antaa kosketusta omiin ajatuksiin ja tunteisiin. Kun tietämys ja tuntemus lisääntyvät, ihminen pystyy muuttaman ajatteluaan ja vaikuttamaan tunteisiinsa. Terapiassa ihminen itse oivaltaa asioita ja muuttaa itseään ja ajatuksiaan.

Terapiassa saa apua omiin ongelmiinsa ja ajatuksia siitä, miten elämä voi olla parempaa. Jokainen voi terapiassa ottaa vastaan sen, minkä kokee hyödylliseksi.

Olet työskennellyt perheterapeuttina jo 10 vuotta. Miksi valitsit tämän terapiatyöskentelyn muodon?

Perheiden kanssa työskentely on lähinnä sydäntäni ja monien ihmisten elämää läheltä seuranneena perheterapia tuntui kiinnostavalta.

Mitä perheterapiassa käytännön tasolla tapahtuu?

Perheterapiassa käydään läpi asiat, jotka perhe kokee ongelmaksi. Perhe opettelee ratkaisemaan ristiriitoja. Terapiassa käydään läpi kaikkien perheenjäsenten toiveet ja tarpeet ja se, miltä asiat tuntuvat. Perhe saa lisättyä ymmärrystä, että on erilaisia näkökulmia asioihin – ja ne kaikki ovat yhtä oikeita.

Työvälineninä käytetään mm. terapiakortteja, leluja, sukupuuta ja toiminnallisia harjoituksia.

Miten sitten pariterapia eroaa perheterapiasta?

Pariterapiassa käsitellään parisuhteen ristiriitoja. Tavallisia teemoja ovat läheisyyden ongelmat, seksuaalisuus ja kommunikaatio. Pariskunta myös oppii, kuinka riidellä rakentavammin.

Keitä pariterapia auttaa?

Kaikkia, jotka haluavat, että suhde toimii paremmin.

Mitä ratkaisukeskeisessä yksilöterapiassa tapahtuu?

Ratkaisukeskeisessä terapiassa ihmisen voimavarat ja tulevaisuus painottuvat. Menneisyydellä ja ongelmakeskeisyydellä on vähäisempi merkitys.

Anne, mitkä asiat motivoivat sinua terapiatyössä?

Kun näen ilon ja tyytyväisyyden lisääntyvän ihmisten kasvoilla ja että heillä menee paremmin. Se on tämän työn suola!

Mikä neuvoksi, jos haluaisi aloittaa terapian, mutta hinta tuntuu ylivoimaiselta?

Terapia on paras lahja, jonka ihminen voi itselleen antaa. Se vaikuttaa merkittävästi ihmisen tyytyväisyyteen ja onnellisuuteen.

Perhe, pariskunta tai yksityinen henkilö voi hakeutua terapiaan myös siten, että Kela korvaa terapiasta suurimman osan.

Jos sinun tai perheenjäsenesi työkyky tai opiskelukyky ovat uhattuina, voit hakea Kelan tukemaan terapiaan. Tarvitset tähän puoltavan lausunnon psykiatrilta, jonka hoidossa olet ollut vähintään 3 kk.

Kelan tukeen oikeuttavia terapeutteja löydät myös Kelan sivuilta ja seuraavasta linkistä: https://minduu.fi.

Turun Perhelääkäreiden psykoterapeutit ja psykiatri antavat Kela-tuettua terapiaa. Kysy vastaanottoaikoja puhelimitse 02 250 4433 tai sähköpostilla tiedustelu@perhelaakarit.fi.

Apua löytyy nopeasti.

 

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.