MASENNUKSEN HYVÄ HOITO TURUN PERHELÄÄKÄREISSÄ

,

Masennus on suurta kärsimystä aiheuttava kansantauti. Suomessa masennuksesta kärsii 5-7 % väestöstä eli 280 000 – 390 000 ihmistä. Pahimmillaan masennus voi johtaa itsemurhaan. Itsemurhan teki vuonna 2019 Suomessa 746 ihmistä. Luku on puolittunut 1990-luvun huippulukemista paljolti juuri parantuneen depression hoidon ansiosta.

Turun Perhelääkäreissä masennuksen hoitoon on käytettävissä kattava valikoima hoitokeinoja. Hoito on erilaista riippuen depression vaikeusasteesta. Depression hoito jaetaan kolmeen vaiheeseen. Akuuttivaiheen hoidon tavoitteena on oireettomuus. Jatkohoidon tavoitteena on estää oireiden palaaminen (relapsi). Ylläpitohoidon tavoitteena on ehkäistä uuden sairausjakson puhkeaminen. (Duodecim, Käypä hoito).

Masennusoireisen potilaan hoito käynnistyy diagnoosin varmistamisella: suljetaan pois kaikki samankaltaisia oireita aiheuttavat tilat. Tällaisia ovat alkoholismi, työuupumus, työpaikkakiusaamisen uhriksi joutuminen ja parisuhdevaikeudet. Myös somaattiset sairaudet kuten uniapnea, kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes oireilevat usein myös masennuksella. Verinäytteen avulla on helppo varmistaa, ettei kyseessä ole somaattinen sairaus. Näytteet saamme otettua nopeasti ja helposti omassa laboratoriossamme. Uniapnea poissuljetaan TYKS:n keuhkosairauksien klinikalla. Alkoholiongelmissa yhteistyökumppanimme on Minnesota-hoitoa tarjoava FRIA-klinikka, jonka psykiatrina toimin.

Masennuksen hoitomuotoina käytetään psykoterapiaa, depressiolääkehoitoa, kirkasvalohoitoa ja neuromodulaatiohoitoja. Kirkasvalohoito auttaa vuodenaika- eli kaamosmasennukseen. Potilas ostaa itselleen kirkasvalolampun. Niiden hinnat ovat viime vuosina halventuneet. Neuromodulaatiohoidoiksi kutsutaan ECT- eli sähköshokkihoitoa, TMS-hoitoa, tDCS-hoitoa sekä ketamiini-infuusiohoitoa. Kukin tapaus on erilainen. Yhteistyössä potilaan kanssa päätetään, mikä hoitomuoto valitaan. Hoidossa tärkeintä on toimiva potilas-lääkärisuhde. Meillä hoitava lääkäri on aina helposti tavoitettavissa. Tämä on keskeisen tärkeää erityisesti hoidon alkuvaiheessa. Tärkeää on myös hoidon toteutuminen. Erittäin yleistä on, että potilas ei edes hae lääkärin kirjoittamaa lääkettä apteekista. Tai sitten sivuvaikutusten pelko estää lääkkeen käyttämisen. Voi käydä myös niin, että vähäisen sivuvaikutuksen ilmeneminen saa potilaan lopettamaan lääkityksen omatoimisesti. Kaikissa näissä tapauksissa olisi keskeistä olla yhteydessä lääkäriin ja neuvotella.

Neuromodulaatiohoidoista aivojen tasavirtastimulaatiohoito eli tDCS soveltuu lievien ja keskivaikeiden depressioiden hoitoon. Vuokraamme tDCS-laitteita, joita potilas voi käyttää sairaanhoitajan antaman opastuksen jälkeen kotonaan. Aivojen sarjamagneettistimulaatiolla (rTMS) voi hoitaa myös kaikkein vaikeimmista masennusoireista kärsiviä potilaita. rTMS-hoidoissa teemme yhteistyötä turkulaisen Recurorin kanssa. Vakavaa masennusta hoidetaan psykiatrisessa sairaalassa myös jo 1930-luvulla kehitetyllä ECT- eli sähköshokkihoidolla. Se on tehokasta, mutta hoito aiheuttaa potilaille usein muistinmenetystä. TYKS:issä potilaat ovat saaneet depressioon myös ketamiini-infuusiohoitoja. Nyt on kehitetty myös es-ketamiini nenäsumute (Spravato). Sumutetta potilas ei saa kotiinsa, vaan hoito annetaan lääkäriasemalla, jossa järjestetään lääkkeen saamisen jälkeen potilaan riittävä seuranta. Turun Perhelääkärit aloittaa esketamiinihoidot vuoden 2023 alussa.

Jukka Penttinen
psykiatrian erikoislääkäri
Turun Perhelääkärit

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *