MIKÄ KUMMAN BRONKIOLIITTI? eli AJANKOHTAISTA TIETOA RS-VIRUKSESTA

, ,

Alle 12 kuukauden ikäisten lasten yleisin sairaalahoidon syy Suomessa on RS-viruksen aiheuttama pienten hengitysteiden eli bronkiolien aiheuttama tulehdus. Siitä taudin nimi. Taudin sairastavat jossain vaiheessa lähes kaikki alle kaksivuotiaat lapset. Tavallisesti infektio sairastetaan normaalina ”flunssana”, mutta vain pieni osa eli 1-3 % imeväisistä vaatii sairaalahoitoa. Tämä on keskimäärin noin 100 lasta vuodessa Turun alueella. Näistä lapsista tehohoitoon päätyy noin 1-3 % eli vain yksittäisiä tapauksia vuodessa. Kuolemantapaukset Suomessa ovat erittäin harvinaisia.

Esiintyvyys

Suurin epidemia esiintyy parittomien vuosien loppuvuodesta ja sitä seuraavana keväällä noin 3-5 kuukauden ajan. Syytä tähän ei tiedetä, mutta ilmaantuvuutta on myös vähäisemmissä määrin parillisina vuosina. Tällä hetkellä 10/2021 epidemia ei ole vielä alkanut sairaanhoitopiirissämme.
Taudinkuva
Infektio alkaa usein normaalina nuhana ja yskänä, aluksi voi olla myös kuumetta 1-3 päivää. Kolmen-viiden vuorokauden kuluttua hengitys voi vaikeutua siinä määrin, että imeväisen ruokinta vaikeutuu. Taudin kesto on noin kaksi viikkoa, mutta osa lapsista voi oireilla lievemmillä yskäoireilla useamman viikon. Jopa yli 60 % lapsista sairastuu välikorvantulehdukseen viikon aikana, onneksi muut bakteeri-infektiot ovat harvinaisia.

Miten diagnosoidaan?

Tyypilliset oireet imeväisillä herättävät epäilyn, mutta sen varmistamiseksi tarvitaan nenänielunäyte, koska muutkin virukset voivat aiheuttaa samankaltaisen taudinkuvan. Tutkimusvaihtoehtoja ovat antigeenitesti eli ns. pikatesti tai geenimonistustesti (PCR-tutkimus), jonka tuloksen valmistuminen kestää 1-2 vrk.

Milloin on otettava yhteyttä lääkäriin:

Jos kuume jatkuu yli kolme vuorokautta tai lapsen hengitystiheys lisääntyy merkittävästi. Raja-arvo tässä on yli 60 per minuutti alle kolmen kuukauden ikäisillä ja yli 50 per minuutti sitä vanhemmilla lapsilla. Riskiryhmiin kuuluvat myös epidemiakautena alle 29 raskausviikolla syntyneet keskoset sekä alle kolmen kuukauden ikäiset lapset. Samoin jos potilaalla on krooninen happihoitoa vaativa keuhkosairaus, neurologinen sairaus, immuunipuutos, vaikea sydänvika tai Downin syndrooma.

Mitä voin tehdä kotona ja mitä tehdään sairaalassa?

Jos kotona imetys epäonnistuu, äiti voi yrittää ruokita lastaan pystyasennossa tai pumpata äidinmaitoa väliaikaisesti tuttipulloon. Lapselle voi laittaa keittosuolatippoja nenään, ja imeä sitkeää limaa nenänielusta Baby-Vac nenäimurin avulla ennen ruokintaa. Jos tämäkään ei onnistu vuorokauden kuluessa, on otettava yhteys lääkäriin.
Sairaalassa huolehditaan lapsen elimistön hapetuksesta mittaamalla elimistön happikylläisyysastetta saturaatiomittauksella. Tarvittaessa annetaan lisähappea ja asennetaan nenämahaletku, jolla varmistetaan sairaan lapsen ravitsemus.

Voidaanko tautia ehkäistä?

Taudin ehkäisy on vaikeaa, muttei mahdotonta. Epidemiakaudella suosittelen, että tulisi välttää yleisiä imeväisten kontakteja paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Toisaalta vanhemmat sisarukset voivat tartuttaa infektion nuorempiin.
Tällä hetkellä tehokasta rokotetta ei ole vielä saatavilla. Pienten lasten rokottaminen on haastavaa, sillä heidän immuunipuolustuksensa on vielä kypsymätön eivätkä he saa toivottua rokotteen antamaa suojaa tautia vastaan. Yksi varteenotettava mahdollisuus on rokottaa raskaana olevat naiset. He siirtävät rokotuksen kehittämät vasta-aineet istukan verenkierron kautta lapselleen. Rokotekehitys on vasta meneillään eikä valmiita rokotteita ole vielä yleisessä käytössä. Toinen mahdollisuus on antaa RSV-vasta-ainetta epidemian aikana kaikkein suurimmassa riskissä oleville lapsille. Käytössämme on RSV-vasta-aine, jota annetaan kerran kuukaudessa pistoksena lihakseen 3-5 kuukauden ajan. Lääke on erittäin kallis, ja sen käytöstä päättää harkiten erikoissairaanhoito.

Pasi Lehtinen
Lasten infektiosairauksien erikoislääkäri
Turun Perhelääkärit

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *