Vanhempien on joskus vaikea määritellä milloin sairas tai oireileva lapsi olisi hyvä viedä lääkäriin. Erityisesti marras- ja maaliskuun välisenä aikana erilaiset infektiot liikkuvat ja lapset myös kuumeilevat. Lastenlääkärimme, dosentti Pasi Lehtinen on listannut muutamia vinkkejä helpottamaan vanhempia arvioinnin tekemisessä.

Vauvaikäiset

Vauvaikäiset ja erityisesti alle 3 kk ikäiset vauvat on syytä käyttää lääkäriarviossa, jos vauvan kehonlämpö peräsuolesta toistetusti mitattuna nousee 38 °C tai yli. On hyvä muistaa, että pienen vauvan kehonlämpö on aikuisen kehonlämpöä korkeampi, joten aikuisen kehonlämpöön verrattavia pieniä muutoksia ei kannata säikähtää. Jos vauva on aktiivinen omalla, totutulla tavallaan ja syö normaalisti, voi tilannetta seurata kotona lyhyen aikaa, mutta jos vauva on poikkeuksellisen väsynyt tai levoton, niin lääkärillä käynti varmasti keventää myös vanhemman mieltä, kun saa asiantuntijan arvion tilanteesta.

Leikki-ikäiset

Vielä leikki-ikäisenkin lapsen vointia voi olla vaikeaa arvioida. Kotona kannattaa seurata erityisesti lapsen ei-sanallista-viestintää. Lapsen voi olla vaikea ilmaista korvasärkyä, päänsärkyä tai kivuliasta pissaamista. Lapselle kannattaa esittää avoimia kysymyksiä, kuten ”näytä sormella mihin sattuu” ja kuuntele mitä lapsi itse kertoo tilanteesta.

Kuumeileva lapsi on hyvä viedä lastenlääkärin arvioon, jos kovaa kuumetta on kestänyt 3 – 4 päivää tai kuumeilu kestää yli viikon. Erityisesti jos kuume ei tunnu laskevan kuumelääkkeillä, on hyvä varmistaa tilanne lastenlääkärin vastaanotolla. Kuumelääkkeiden teho alentaa lämpöä on parhaimmillaan 1 – 1,5 °C. Täydellinen kuumeettomuus ei ole tavoite, mutta kuumelääkkeen tulisi tehota kuitenkin kuumetta alentavasti ja lieventää yleisoireita.

Muita huomion arvoisia oireita ovat, jos lapsen iholla tapahtuu muutoksia, esimerkiksi että iholla näkyy pieniä mustelmia, joille ei ole muuta selkeää selitystä. Tai jos lapsi ontuu tai liikkuminen näyttää tekevän kipeää, voi olla kyseessä niveloireet, joiden syy on hyvä varmistaa lastenlääkäriltä. Myös ummetus voi olla lapselle epämukavaa ja voi vaatia lääkärin hoitoa. Ummetus ei yleensä nosta kuumetta.

Varaa nopeasti aika lastenlääkärille

Hakeudun lapsen kanssa nopeasti lääkärin vastaanotolle, jos havaitset lapsella jonkin seuraavista oireista

  • Hengitysvaikeuksia
  • Veriripulia
  • Lapsi on poissaoleva, eikä halua juoda
  • Lapsi kouristaa

Varaa aika Pasi Lehtisen vastaanotolle soittamalla ajanvarausnumeromme 02 250 4433 tai nettiajanvarausjärjestelmästämme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *