Riski sairastua pneumokokin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen on huomattava yli 65-vuotiailla tai jos tupakoi tai jos on syöpälääkitys tai biologiset lääkkeet. Erityisesti vanhukset tarvitsevat suojan pneumokokin aiheuttamaa keuhkokuumetta vastaan. Prevenar13 -rokote vähensi iäkkäiden keuhkokuumetta 73% arkielämän olosuhteissa.

Pneumokokkibakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta vastaan on olemassa rokote. Syyskuussa 2010 pneumokokkirokotus otettiin Suomen yleiseen rokotusohjelmaan alle 2-vuotiaille lapsille, ja nykyään se annetaan kaikille alle 5-vuotiaille. Tarkoitus on ehkäistä sekä pikkulasten korvatulehduksia että vakavia pneumokokkitauteja (kuten keuhkokuumetta). Joissain maissa pneumokokkirokotus on maksuton myös iäkkäille. Myös yli 65-vuotiaiden ottamista yleiseen rokotusohjelmaan pohditaan, ja osassa Suomen kuntia maksuton rokotus on toteutettukin. Immuunipuutteisille suositetaan pneumokokkirokotusta (ks. «Erityisryhmien rokottaminen»13). Pneumokokkirokotuksesta oletetaan hyötyvän samojen henkilöiden, joille maksutonta influenssarokotustakin tarjotaan (ks. «Influenssa»8).

Keuhkokuumetta sairastavaa ei tarvitse eristää sairaalassa, eikä häntä kotona hoitavien ja tapaavien tarvitse pelätä itse sairastuvansa.

Sisältää vastaanottomaksun 18€.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA