Punkkirokote mökkiläisten turvaksi

Mökkikauden lähestyessä on hyvä huolehtia myös siitä, että TBE-suoja eli punkkirokote on ajan tasalla. Rokote suojaa punkkien levittämältä puutiaisaivotulehdukselta. Ihan huoletta ei voi rokotteenkaan jälkeen olla, koska rokote ei turvaa borrelioosilta. Ruohikossa ja heinikossa lymyilevien viheliäisten vieraiden kannalta juuri muun muassa Varsinais-Suomi on otollista aluetta. Täällä vaara voi vaania jo aivan tavallisessa kaupunkiympäristössä, mutta riskit tietysti kasvavat saaristoon päin mentäessä.

Borrelioosi

Puutiaisaivokuume ja borrelioosi voivat taudin alkuhetkillä olla oireiltaan hyvinkin samanlaisia ja vaikeita erotettavia jopa ammattilaiselle. Borrelioosin keskeinen erottava oire taudin alussa on pääasiassa ympyrämäinen, leviävä ihottuma, joka punottaa. Hoitamaton Borrelia voi äityä myöhäisborrelioosiksi, joissa tauti voi oireilla monilla eri tavoilla ihossa, hermostossa (neuroborrelioosi), nivelissä, lihaksissa, sydämessä ja silmissä. Borrelioosin aiheuttaa bakteeri ja sitä voidaan hoitaa antibioottikuurilla.

Borrelioosia voi ennaltaehkäistä pukeutumalla pitkähihaiseen ja -lahkeisiin vaatteisiin sekä suorittamalla ihon punkkitarkastus päivittäin ja aina luonnossa liikkumisen jälkeen.

Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehduksen aiheuttava virus tarttuu ihmiseen punkin pureman välityksellä vain muutamassa minuutissa. Sen oireet ovat kuume ja heikko olo. Taudin pitkittyessä saattaa kuumeen lisäksi ilmetä päänsärkyä, niskajäykkyyttä ja valonarkuutta. Jälkioireita ovat muun muassa ärtyneisyys, muisti- ja keskittymisvaikeudet, kuulovauriot sekä raajan halvaukset.

Rokote

Ensimmäisen kerran otettaessa punkkirokotteeseen kuuluu kolme annosta. Ensimmäisen ja toisen pistoksen väli on 1-3 kuukautta, mutta tarvittaessa toinen annos voidaan antaa kahden viikon kuluttua ensimmäisestä. Kahden pistoksen jälkeen rokotetulla on jo 90 prosentin suoja puutiaisaivotulehdusta vastaan ja se on voimassa vuoden. Kolmas tehoste annetaan 9 – 12 kuukautta toisen tehosteen jälkeen. Tehosterokotteiden aikataulu määräytyy ikäkausittain, joten varmista aina oma tehosteaikataulusi rokottavalta taholta.

Rokote kannattaa ottaa jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen punkkikauden alkamista, jotta ehtii saada riittävän suojan. Meillä Perhelääkereillä hoidat kaikki rokotusasiasi helposti ja joutuisasti. Yhden rokoteannoksen hinta on 70 euroa.

Kaikki tarvittavat tiedot ja ajan rokotukseen saat soittamalla ajanvaraukseemme numeroon 02 250 4433.

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *