Turun Perhelääkäreiden Pasi Lehtinen: Influenssa- vai koronavirusinfektio lapsilla?

, ,

Miten erotamme nämä virusinfektiot toisistaan?

Influenssaepidemia esiintyy todennäköisesti vuodenvaihteessa 2020-2021 ja sen erottaminen koronainfektiosta on hyvin vaikeaa. Oireet alkavat influenssassa nopeasti 1-3 päivän sisällä ja lievenevät noin viikon kuluessa, kun taas koronainfektiossa oireet alkavat hitaammin ja pahentuvat vähitellen sekä kestävät pitempään.

Viimeisten tutkimusten johtopäätösten mukaan lasten korona- ja influenssainfektioiden välillä ei ole merkittävää eroa taudin oireiden ja vakavuuden mukaan.

Oireiden selvittäminen on vaikeaa pikkulapsilla ja siksi vanhempien on tärkeää tehdä avoimia kysymyksiä lapsillensa näiden oireista. Alle 7-vuotiaalle lapselle: näytä mihin sattuu, eikä esimerkiksi onko pää kipeä?

Tartuntaketjussa on eroavaisuus

Influenssan tarttuvuus on suurempi kuin koronan. Tavallisesti influenssainfektion saaneet lapset tartuttavat aikuiset, mutta koronassa tartuttavuus on päinvastainen, jolloin muut vanhemmat perheenjäsenet tartuttavat infektion lapsilleen.

Koronainfektiossa tavallisimpia oireita lapsilla ovat kuume, ripuli, lihaskipu ja rintakipu verrattuna influenssainfektioon.

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770250

Diagnoosi:

Taudin varmistettu aiheuttaja perustuu nenänielusta otettuun virusnäytteeseen.

THL ohjeisti 9/2020 ettei lieväoireisia alle kouluikäisiä lapsia tulisi testata koronainfektion diagnosoimiseksi. Tämä onkin tarpeetonta, sillä HUS:n lasten ja nuorten klinikka teki kesän 2020 aikana noin 15 000 koronavirustestiä, joista viisi oli koronapositiivista.

Milloin pitäisi ottaa yhteys lääkäriin?

Jos kyseessä on alle kolmen kuukauden ikäinen kuumeinen lapsi, tai kuume on toistuvasti yli 40 astetta tai se on jatkunut yli viisi vuorokautta, lapsi on kouristanut, lapsella on  hengenahdistusta, lapsi ei seuraa ympäristöä tai iholla todetaan verenpurkautumia. Erityistä varovaisuutta tulisi noudattaa lapsilla, joilla on jokin krooninen sairaus esimerkiksi sydänsairaus, vastustuskykyä heikentävä lääkitys kuten elinsiirron jälkeinen lääkitys, reumasairaus ja syöpäsairaus.

Infektioiden ehkäisy

Lasten influenssan ehkäisyssä on tärkeintä ennaltaehkäisevä rokotus, jonka teho on noin 70-80 prosenttia. Epidemiakaudella varhain aloitettu viruslääkitys (oseltamaviiri) todetussa influenssainfektiossa oireiden kestettyä alle 24 tuntia puolittaa oireiden keston ja vähentää merkittävästi lisäsairauksien esiintymistä. Edelleen on tärkeää huolehtia käsihygieniasta, maskien käytöstä ja turvavälien noudattamisesta kuluvan syksyn ja ensi kevään aikana koronainfektion ehkäisemiseksi.

Pasi Lehtinen,
lastentautien ja lasten infektiotautien erikoislääkäri, dosentti

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *