Turun Perhelääkäreiden urologi ja kirurgi Timo Hakala kertoo miehen sterilisaatiosta

, ,

Sterilisaatio on turvallinen ja luotettava ehkäisykeino. Toimenpiteenä se on helppo, eikä sillä ole haitallista vaikutusta terveyteen tai sukupuolielämään.

Suomessa henkilö saa sterilisaation omasta hakemuksestaan, jos hakija on täyttänyt kolmekymmentä vuotta tai hakijalla on kolme lasta. Tällöin toimenpidelääkärin lausunto ja ilmoitus (lomake ST1) riittävät. Ennen toimenpiteen suorittamista sterilisaation hakija saa lääkärin vastaanotolla tietoa sterilisaation merkityksestä ja vaikutuksista.

On tärkeää ymmärtää, että kyseessä on pysyvään raskauden ehkäisyyn tähtäävä toimenpide. Teknisesti siemenjohtimet voidaan yhdistää takaisin, mutta hedelmällisyyden palautuminen on kyseenalaista.

Ennen sterilisaatioita on mahdollista jättää siemennestettä TYKS:in spermapankkiin myöhempää käyttöä ajatellen. Säilytys maksaa ja asiasta on sovittava puhelimitse kuukautta ennen toimenpideaikaa (Spermalaboratorio p. 02 3132357).

Lääkärin vastaanotolla käynnin jälkeen sovitaan toimenpideaika. Toimenpide on hyvä ajoittaa niin, että toipumiseen jää aikaa, vaikka sairaslomaa ei yleensä tarvita.

Sterilisaatio tehdään paikallispuudutuksessa. Siemenjohtimet katkaistaan pienistä viilloista, jotka tulevat kivespusseihin. Sterilisaatio ei vaikuta seksuaaliseen haluun, kykyyn eikä siemennesteen määrään, vain siittiöt jäävät pois.

Sidoksen saa poistaa toimenpidettä seuraavana päivänä ja saa käydä suihkussa. Ompeleet sulavat itsestään n. kolmessa viikossa.

Leikkauksen seurauksena saattaa esiintyä turvotusta ja mustelmia ja kivespussi saattaa olla liikutteluarka muutaman päivän. Välttäkää muutaman päivän ajan voimakkaampaa rasitusta, kuten esim. urheilua ja pitkiä istuma-aikoja (esim. automatkat). Yhdyntä on sallittua heti oman voinnin mukaan.

Leikkauksen jälkeen siemenrakkuloissa on vielä varastossa hedelmöittymiskykyisiä siittiöitä. Ehkäisystä on huolehdittava siihen asti, että siemenrakkuloihin varastoituneet siittiöt häviävät siemennesteestä. Tähän vaaditaan 6-8 viikkoa tai 10 siemensyöksyä. Steriliteetin varmistamiseksi suositellaan siemennesteen tutkimista laboratoriossa 6-8 viikon kuluttua. Muuten erillistä jälkitarkastusta ei tarvita.

On tärkeää muistaa, että sterilisaatio on vain raskauden ehkäisykeino. Se ei suojaa sukupuolitaudeilta, vaan niistä suojautumiseksi on käytettävä kondomia.

Jos haava-alueella ilmenee voimakasta turvotusta, runsasta punoitusta, eritystä tai kovaa särkyä (ensimmäistä vuorokautta lukuun ottamatta) tai teille nousee korkea kuume ilman muuta syytä, ottakaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai sairaanhoitajaan p. 02 250 44 33. Ilta -ja yöaikaan ottakaa tarvittaessa yhteyttä oman alueenne päivystykseen, esim. Turun alueen yhteispäivystykseen.

Hyvää vointia!

Timo Hakala, kirurgi ja urologi

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.