PNEUMOKOKKI

THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) suosittaa kaikille yli 75-vuotiaille pneumokokkirokotusta kausi-influenssarokotuksen lisäksi. Pneumokokki voi aiheuttaa keuhkokuumeen ja verenmyrkytyksen. Kuopion kaupunki suosittaa pneumokokkirokotusta kaikille yli 50-vuotiaille.

VYÖRUUSU

Joka kolmas sairastuu elämänsä aikana vyöruusuun. Sama virus, herpes zoster, mikä aiheuttaa vesirokon, voi myöhemmin aktivoitua, kun ihmisen oma vastustuskyky on heikentynyt. Syntyy kivulias rakkulainen ihottuma-alue kylkeen tai selkään. 10-20 %:lla tauti esiintyykin kasvoissa kolmoishermon ensimmäisen haaran alueella silmän seudulla. Tuolloin voi tulla jopa näkökykyyn vaikuttavia sarveiskalvon muutoksia.

RSV eli RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS

Tämä virus on yleinen kaikenikäisillä. Se tarttuu pisaratartuntana helpommin kuin influenssa ja aiheuttaa hengitystieinfektion. Nuorilla tauti on lievä, mutta yli 60-vuotiaille voi tulla keuhkokuume.

DENGUE

Hyttyset levittävät denguekuumetta. Joka vuosi noin 400 miljoonaa ihmistä saa denguetartunnan. Noin 40 % denguekuumeeseen sairastuneista matkailijoista tarvitsee sairaalahoitoa kuumeen, päänsäryn, ihottuman, nivel- ja lihaskivun sekä pahoinvoinnin ja oksentelun takia. Dengue on nopeimmin leviävä hyttysten kantama virustauti maailmassa. Sitä esiintyy eli riski sairastua denguekuumeeseen on merkittävä seuraavissa suomalaisille tutuissa matkakohteissa: Thaimaa, Malesia, Indonesia, Intia, Japani, Brasilia, Meksiko, Kenia, Tansania, Seychellit, Australia. Viime vuosina tautia on tavattu myös Espanjassa (Ibizalla) ja Portugalissa.

KURKKUMÄTÄ- JA JÄYKKÄKOURISTUS

Kyseessä on maksuton tehosterokote, mitä suositellaan yli 65-vuotiaille.