Kevätaika ja lasten allergiat

, ,

Teksti Pasi Lehtinen

Kevätaika ja lasten allergiat

Kevät tekee tuloaan, aurinko alkaa hiljalleen paistaa, voit kuulla linnun laulun ja maa alkaa vihertää. Tämä symboloi monelle meistä uutta alkua pitkän ja pimeän talven jälkeen, mutta osalle kevät on allergioiden kannalta tuskallista aikaa. Lapset ja nuoret ovat siinä mielessä oma ryhmänsä, koska he saattavat oireilla ensimmäistä kertaa juuri keväällä.

Yleisimmät allergiat

Allergiaa aiheuttavat mm. puiden ja kasvien levittämät siitepölyt kevät- ja kesäaikaan. Yleensä ensimmäiset oireet ovat vuotava nenä ja kutisevat silmät. Allergiat voivat oireilla myös yskänä, joka esiintyy rasituksessa ja saa pahimmallaan hengityksen vinkumaan.  Astmaan viittaavana oireena voi olla jatkuva yöaikaan esiintyvä yskä.

Ympäri vuoden allergiaoireita voivat aiheuttaa kodin lemmikkieläimet, joista yleisimpiä allergianaiheuttajia ovat koirat, kissat ja linnut. Mutta myös kotona asusteleva varastopölypunkki voi aiheuttaa hankaluuksia. Oireet voivat ilmetä monella eri tavalla esimerkiksi ihottumana taipeissa, kasvoissa ja silmien ympärillä nuhan ja hengitystieoireiden lisäksi. Eläinten aiheuttamat allergiaoireet voivat pahentua siitepölykaudella, kun altistavaa pölyä on liikkeellä enemmän. Ilmassa leijailevaa siitepölyä on helppo seurata siitepölytiedotteista, www.norkko.fi.

 

Allergioiden testaus ja hoito

Siitepölyallergiat pystytään pääsääntöisesti toteamaan verikokeiden avulla ja niitä voidaan hoitaa antihistamiinin avulla. Allergialääkettä voidaan ottaa myös ennaltaehkäisevästi, jos tiedetään, että allergeeneja tullaan kohtaamaan.

Iho-ongelmissa voidaan turvautua miedon kortisonivoiteen lyhytaikaiseen käyttöön maksimissaan 1-2 viikon ajan. Jos lapsen iho on perustyypiltään kuiva, niin on hyvä hoitaa sitä perusvoiteella. Talvella tarvitaan usein rasvaisempi voide ja kesäaikaan riittää kevyempi voide. Yleensä kaksi voitelukertaa päivässä riittää. Jos käytössä on kortisonivoide ja yleisvoide, tulee ne levittää eri aikaan, että voiteet saavat rauhassa imeytyä ihoon.

Yskäoireista kärsiville yli 5- vuotiaille voidaan tehdä puhalluskoe ja testata astmalääkettä 1-3 kuukauden ajan ja seurata miten oireet muuttuvat. Oireiden selvittelyssä pyritään eri menetelmillä sulkemaan pois muut jatkuvan yskän aiheuttajat esim. hinkuyskän ja mykoplasman mahdollisuus.

Tavallisia allergian aiheuttamia silmäoireita ovat silmäluomien turpoaminen, punoitus ja kutina. Oireiden hillitsemiseksi voidaan käyttää lyhyen ajan ja tilapäisesti rauhoittavia silmätippoja.

Nuhaa voidaan puolestaan helpottaa yli-5-vuotiailla potilailla kortisonia sisältävällä nenäsuihkeella.

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *