Fria-Klinikkan ja Perhelääkäreiden yhteistyöstä apua päihdeongelmista kärsiville

, ,

Päihdeongelma on ihmisille vaikea asia, josta halutaan monesti vaieta. Pelkona saattaa olla se, että asian myöntämisen jälkeen leimataan yhteiskunnan laidalla kulkevaksi pelkäksi juopoksi. Totuus on kuitenkin hyvin toisenlainen, sillä suurin osa hoitoon hakeutuvista ihmisistä on aivan tuiki tavallisia työelämässä kiinni olevia kansalaisia. Heidän joukostaan löytyy myös runsaasti yrittäjiä. Päihdehoidon asiakkaiden ikähaarukka on noin 20-70 vuotta.

Kova henkinen kuormitus ajaa henkilön tarttumaan herkemmin päihteisiin, josta seuraa ongelmien kasaantuminen myöhemmin. Turun Perhelääkärit pyrkii osaltaan auttamaan asiakkaitaan tällaisissa ongelmissa yhteistyössä Fria-Klinikan kanssa. Fria-Klinikalla on Kirkkonummella ympärivuorokautinen hoitoyksikkö, jossa pidetään intensiivisiä hoitojaksoja, ja Turussa on avohoitoyksikkö.

Hoitomuotoja on kaksi laitos- ja avohoito. Avohoidossa on aluksi 4-5 viikkoa kestävä avoterapiajakso, jonka puitteissa osallistutaan 2-3 kertaa viikossa arki-iltaisin. Vähintään yhtä tärkeä on läheispäivä avohoitojakson loppupuolella, koska ongelma koskettaa läheisiä yhtä raskaasti. Hoito jatkuu vuoden ajan ryhmäterapiassa kerran viikossa. Laitoshoito aloitetaan 28-35 vrk täysylläpidolla hoitokeskuksessa Kirkkonummella. Läheisviikonloppu on laitoshoidon loppupuolella ja avohoidon tapaan jatkohoito kerran viikossa olevilla tapaamisilla. Kuntoutusjakso on kokonaisuudessaan vuoden mittainen prosessi, jossa läheisten rooli on myös tärkeä. Läheisille on tarjolla myös erillinen läheishoito-ohjelma.

Fria-Klinikan ammattilaisilla on kokemusta työskentelystä yli 2000 päihderiippuvuudesta kärsineen henkilön kanssa, joista peräti 75 prosenttia on ollut miehiä. Tämä on mielenkiintoista, koska yleisesti naiset osaavat käyttää tarvitsemiaan terveyspalveluja tehokkaammin kuin miehet. Yleensä naisten on helpompi avautua ja kertoa oireistaan ja terveysongelmistaan kuin miesten. Naisten on myös miehiä helpompi ottaa asiantuntijaohjeita vastaan, todetaan Perhelääkäreiden naistenpäivänä julkaistussa blogikirjoituksessa.

Masennus ja ahdistuneisuus ovat tyypillisiä oireita päihderiippuvaisella ja ne voivat kulkea hyvin pitkälti yhtä matkaa. Henkilön voi olla usein vaikea tietää, kumpi on ollut ensin. Tämän kokonaisuuden selvittäminen vaatii usein aikaa ja ammattitaitoa. Fria-klinikalla tehdään intensiivistä päihdeterapiaa, joissa yritetään yhteisvoimin avata ongelman solmukohtia. Fria-klinikan ryhmien vetäjät ovat nähneet monia eri tapauksia ja osaavat lähestyä tilannetta aina tarvittavalla tavalla. Päihderiippuvuudesta toipuminen useimmiten helpottaa myös henkilön masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden oireita ja jos niitä jää jäljelle, Perhelääkäreiltä löytyy asiantuntemusta niiden hoitamiseen.

Perhelääkäreiden työterveysasiakkaiden etu on se, että Fria-Klinikka kouluttaa esimiehiä ja HR-henkilöstöä kohtaamaan päihdeongelmaisia oikealla lähestymistavalla. Perhelääkärien ammattilaiset auttavat ongelman hoidossa pureutumalla sen psyykkiseen puoleen. Tähän kuuluu muun muassa alkutarkastus, joissa psykiatri kartoittaa tilanteen. Työterveyden ammattilaiset neuvovat, missä kohdin on hyvä ottaa yhteyttä Fria-Klinikkaan ja miten hoitoon ohjaus tapahtuu.

Lue lisää alkoholismista ja sen hoidosta Fria-klinikalla: www.friaklinikka.fi/alkoholismi

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *