ONKO UUPUMUKSEN JA VÄSYMYKSEN TAKANA AINA MASENNUS?

, ,

Alkuun tietysti poissuljetaan varsinaiset huonot elämäntavat ja liikunnan puute. Jos näistä ei ole kysymys, poissuljetaan depressio. Jos kyse ei ole masennuksestakaan, selvitystyö jatkuu. Jos väsymystä aiheuttaa unettomuus, selvitetään unettomuuden syy ja puututaan siihen. Tärkeä kysymys potilaalle on, onko yksityis- tai työelämässä jokin ajankohtainen murhe, joka huonontaa unen laatua.

Muita tavallisia uupumuksen ja väsymyksen syitä ovat kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, uniapnea, miehillä testosteronivaje sekä naisilla yleisemmät raudanpuuteanemia ja raudanpuute ilman anemiaa. Raudanpuutteesta kärsivät oireilevat väsymyksellä, iho kuivuu, suu kuivuu, hiuksia voi lähteä tavallista enemmän, esiintyy lihasheikkoutta, fyysinen jaksaminen huononee. Esiintyy myös sydämen tykyttelyä, infektioherkkyyttä ja keskittymiskyvyttömyyttä.
Koska uupumusta aiheuttavat sairaudet saattavat aiheuttaa hyvin samankaltaisia oireita, on syytä tutkia potilasta laboratoriossa tarkemmin. Otetaan pieni verenkuva, kilpirauhasnäytteet, miehillä testosteroni, veren sokeriarvo ja raudanpuutearvo ferritiini. Jo näillä kokeilla selviää monen potilaan väsymyksen syy.
Nuoret ADHD eli tarkkaavuushäiriöpotilaat oireilevat myös väsymyksellä, koska koulujärjestelmämme yrittää pakottaa tarkkaavuushäiriöstä kärsivät ylivilkkaat nuoret opiskelemaan. ADHD-potilaat eivät opiskeluissaan onnistu ja pakenevat vaikka pelaamiseen ja valvomiseen. Koulujärjestelmä paheksuu heitä ja näin nuori myös masentuu ja kokee huonommuutta.

Myös ahdistuneisuus voi olla väsymyksen ja uupumuksen takana. Covid-19 -infektion aikana tapaan paljon koronasta ahdistuneita. Itse sairaus pelottaa ja ahdistaa ahdistuvaisia henkilöitä. Myös raha-asiat ovat monella menneet koronan takia sekaisin. Korona ahdistaa myös nimenomaan pakottamalla sosiaaliseen eristäytymiseen, joka on tosi rankkaa yksinäisyydestä jo ennestään kärsiville ja tietysti myös kaikille muille. Ihminen kun on laumaeläin.
On siis tärkeää huolellisesti selvittää väsymyksen ja uupumuksen syy ja räätälöidä hoito sen mukaisesti.

Jukka Penttinen
psykiatrian erikoislääkäri

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.