Aivojen stimulaatiohoito apuna masennuksen hoidossa

, , ,

Masennus mielletään usein sairautena, johon ei ole muuta hoitokeinoa kuin lääkkeet. Masennus voi näkyä tai tuntua monella eri tavalla. Iso osa oireista liittyy masentuneeseen mielialaan ja siihen, että mielenkiinto ja mielihyvän tunne ennen mukavilta tuntuneisiin asioihin on vähentynyt tai jopa kadonnut kokonaan. Fyysisinä oireina voi näkyä painon laskua tai nousua. Joillekin masennus voi aiheuttaa uniongelmia joko unettomuutena tai liiallisena väsymyksen tunteena. Masennuksen tunteet voivat tehdä myös ajattelusta ja asioihin keskittymisestä haastavaa. Oireita voi toki hoitaa lääkkeillä, mutta niillä voi olla tarvittavan avun lisäksi myös huonoja sivuvaikutuksia, jotka saattavat aiheuttaa takapakkia potilaan hoidossa.

Turun Perhelääkärit pystyy tarjoamaan masennuksesta kärsiville tai itsensä masentuneeksi tunteville nykyaikaisen, lääkkeettömän ja uudenlaisen vaihtoehdon masennuksen hoitoon modernin neuroterapian muodossa.

Transkraniaalinen tasavirtastimulaation (TDCS) vaikutus perustuu aivojen sähköiseen stimulaatioon määrätyn pituisissa jaksoissa. TDCS on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi masennuksen hoitomuodoksi. Stimulaatiohoidolla voidaan saavuttaa positiivinen muutos potilaan masennuksessa nopeasti ja riippuvuutta aiheuttamatta. TDCS-hoito on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, jos potilas ei ole saanut lääkehoidosta riittävästi apua, tai ei pysty sietämään lääkehoidon sivuvaikutuksia. Ennen TDCS-hoitojen aloittamista psykiatri arvioi hoidon soveltuvuuden potilaalle ja antaa tietoa hoidosta. Hoidon päättyessä psykiatri arvioi hoidon vaikutuksen ja suunnittelee jatkohoidon yhdessä potilaan kanssa. Normaalin toimintakyvyn ylläpitämiseksi useimmat potilaat jatkavat jonkin masennuksen hoitomuodon parissa myös muutosten saavuttamisen jälkeen.

Stimulaatiohoito yhdistetään usein toiseen masennuksen hoitomuotoon, kuten psykoterapiaan tai lääkehoitoon, jolloin hoitojen yhteisvaikutus voi parantaa hoitojen vaikutusta entisestään. Hoito ei vaadi nukutusta tai muita lääkinnällisiä valmisteluja. Hoitoa annetaan viisi kertaa viikossa kahden – kolmen viikon ajan, minkä lisäksi jaksoon kuuluu ylläpitohoito. Näiden kesto ja muoto arvioidaan aina potilaskohtaisesti. Hoidon turvallisuus on testattu monissa tutkimuksissa. Hoidon soveltuvuuteen liittyy muutamia rajoittavia tekijöitä, katso tarkemmat tiedot niistä palvelut-sivulta.

Potilaan on mahdollista vuokrata hoidossa käytettävä Sooma-laite helposti omaan kotiin 2-3 viikon ajaksi. Pakettiin kuuluu myös sairaanhoitajan ohjaus ja opastus laitteen käyttöön. Tarkemmat hintatiedot löydät palvelut- sivulta.

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *