MASENNUKSEN HOITO JÄÄ MUIDEN TAUTIEN JALKOIHIN RESURSSEJA JAETTAESSA

, ,

Masennusta sairastaa maailmassa 260 miljoonaa ihmistä. (James, Lancet 2018). Suomessa masennuksesta kärsii 5-7 % väestöstä eli 280.000 – 390.000 ihmistä. Masentuneista alle puolet hakee apua oireisiinsa (Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistyksen työryhmä; Pirkola 2005, Markkula 2015). Siitä huolimatta julkisen terveydenhuollon resurssit ovat riittämättömät tarjoamaan apua kohtuullisella aikataululla. Masennuksen tehokas hoito vaatii toimivia hoitopolkuja, jollaisia löytyy jo lähes kaikille muille kansantaudeille. Esimerkiksi diabeteksen hoito on järjestetty esimerkillisesti jo terveyskeskustasolla.

Itä-Suomen yliopiston psykiatrian professori Jari Tiihosen työryhmä on hiljattain julkaissut tulokset TRIFI-tutkimuksestaan (Treatment resistant depression in Finland). Siinä työryhmä selvitti hoitoresistentin masennuksen hoidosta yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia sekä sairauspoissaoloista tai sairaudesta muutoin yhteiskunnalle aiheutuvia välillisiä kustannuksia. Suomessa on noin 300 000 masennuspotilasta. Yhden masennuspotilaan kustannus vuodessa on 8300 euroa. Vuodessa tämä tekee yhteensä 2,5 miljardia euroa. 11 % näistä eli 33 000 on hoitoresistenttejä. Yhden hoitoresistentin vuosittainen kustannus on 15 900 euroa. Vuonna 2018 masennuksen aiheuttamia uusia sairauspäivärahoja myönnettiin 30 900 ja osasairauspäivärahoja 5 400. Samana vuonna uusia masennuksen aiheuttamia työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin 3 900. Vuoden 2018 lopussa masennuksen vuoksi eläkkeellä oli 30 900 suomalaista. Masennus koskettaa valtavaa määrää ihmisiä. Kelan ja eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2018 masennuksen aiheuttamat eläkemenot olivat 434 miljardia euroa ja masennussairauslomien aiheuttamat menot 138 miljardia euroa. Psykiatrisen terveydenhuollon resurssien lisääminen on paitsi yhteiskunnallisen hyvinvoinnin edistämiseksi tärkeä, mutta myös taloudellisesti järkevä sijoitus.

Kuten TYKS psykiatrian ylilääkäri Tero Tamminen on sanonut, aina kannattaa hoitaa. Masennuksen hoitoon kuluvat eurot ovat pikkurahoja verrattuna hoitamattoman masennuksen aiheuttamiin kustannuksiin ja kärsimyksiin. Kunpa päättäjät oivaltaisivat tämän.

Jukka Penttinen
psykiatrian erikoislääkäri
Turun Perhelääkärit

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *