BLACK FRIDAY JA KULUTUSAHDISTUS – PSYKIATRIN NÄKÖKULMA
Kauppiaiden keksimä juttu. Ei kosketa minua. Mutta hetkinen.. täällähän on todella hyviä tarjouksia. Ja siinä sitä ollaan. Tuli mentyä halpaan. Ostin kun halvalla sain, vaikken oikeastaan olisi tarvinnut.
Erich Fromm (1900-1980) kirjoitti kirjassaan ”Olla vai omistaa” kohtuudentajusta ja yksinkertaisesta elämästä ilman tavarapaljoutta. Frommin ideologia on tehnyt paluun viimevuosina, ja tietoisempi kuluttaminen tekee tuloaan myös jouluun. Mihin siis tarvitsemme jatkuvasti uusia tavaroita? Emme tarvitsekkaan, mutta kaupoissa kierteleminen ja uuden tavaran hankkiminen aktivoi aivojen mielihyväkeskuksia samalla tavalla kuin hyvä ruoka, seksi tai kehut. Ongelmaksi ostaminen käy, jos siitä tulee addiktio.
Sosiologi Anthony Giddensin mukaan yksi historiallinen syy nykypäivän riippuvuusongelmiin ja kohtuuttomuuteen ovat lukemattomat valinnat, joita yksilöllistä valinnanvapatta ja autonomiaa korostava moderni kulutusyhteiskunta on meille suonut. Vapauden ja tasa-arvopyrkimysten myötä yhteiskunnallinen liikkuvuus lisääntyi mahdollistaen yhä uusia elämänvalintoja. Nykyään meidän on tehtävä valintoja elämästämme monta kertaa päivässä: kuka olen, miten pukeudun, mitä syön aamiaiseksi, mitä levitettä käytän leivällä ja niin edelleen. Riippuvuustutkija Matilda Hellmanin mukaan meidät on ohjelmoitu toivomaan tiettyjä asioita elämältä, mutta kun pääsemme liian lähelle totuutta asioiden todellisesta luonteesta – eli kun tavaran illuusiopakkaus paljastuu ja kulutuskierre alkaa perustua toisiin tarpeisiin – joudumme patologisen tai maanisen kierteeseen. Brittisosiologi Ann Cronininmukaan uusi kulutuskulttuuri synnytti pyrkimyksen elää keskiluokkaista elämää. Kulutuskulttuuri ruokki halua omistaa uudenlaisia tavaroita ja niillä osoittaa sosiaalista statusta. Samalla kleptomania eli pakonomainen varastamishimo yleistyi.
Alennusmyyntien tuomaa ahdistusta ja ostopakon tunnetta voi lievittää valmistautumalla huolellisesti. Tiedosta mitä tarvitset ja mistä aiot sen ostaa. Olisitko ostanut alennusmyynnissä olevan tavaran ilman alennustakin? Heräteostokset tyydyttävät mielihyväkeskusta hetkellisesti ja ruokkivat addiktiota, mutta pitkään suunniteltu, tarpeellinen hankinta tuo pitkäaikaista iloa. Muista, että lähimmäisen arvoa ei mitata joulupakettien määrässä. Jos joulussa keskeiseksi muodostuu tavaramania, ollaan kaukana joulun hyvästä sanomasta.
Jukka Penttinen
psykiatrian erikoislääkäri
Turun Perhelääkärit
Kommentoi, kiitos.
Want to join the discussion?Feel free to contribute!