TAISTELU LIHAVUUTTA VASTAAN

,

Diagnoosinumero E66 eli lihavuus on Suomessa kansantauti. Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia (painoindeksi BMI yli 25) ja viidesosa on lihavia (BMI yli 30). Sairaalloisesta lihavuudesta (BMI yli 35) kärsii miehistä 5 % ja naisista 7 %.

Lihavuusleikkaus on aiheellinen, jos painoindeksi on yli 40 tai painoindeksi on yli 35 ja potilaalla on kakkostyypin diabetes, verenpainetauti, uniapnea, tai liikuntakykyä rajoittava hankala nivelrikko. Tässä keskityn lievemmän lihavuuden hoitoon.

Ensin lääkäri poissulkee tietyt sairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminnan, Cushingin oireyhtymän, diabeteksen ja syömishäiriöistä ahmimishäiriöt kuten bulimian ja BED-oireyhtymän. Selvitetään potilaan liikuntatavat, alkoholinkäyttö, unen laatu ja stressinhallintakyky. Hoidetaan lihavuuden taustalla oleva sairaus tai puututaan väärään tapaan elää.

Vuosien tauon jälkeen meillä on käytössämme nyt kaksi lääkettä auttamaan laihduttamisessa. Nämä lääkkeet ovat Mysimba ja Saxenda. Nämä lääkkeet ovat rajoitetusti peruskorvattavia, jos painoindeksi on yli 40 tai yli 35 jos potilaalla on lääkehoitoa vaativa diabetes, verenpainetauti tai dyslipidemia. Kriteerit ovat siis täsmälleen samat kuin laihdutusleikkauksen kriteerit.

Keskeistä painonhallinnassa ovat elintavat. Ateriarytmi ja jonkunlaisen liikunnan säännöllinen harrastaminen. Aamiaisen ja lounasruokailun kuuluu olla riittäviä. Tuolloin iltasyöpöttely pienenee automaattisesti. Lääkehoitoa voi toki ylipainoinen kokeilla lyhyen jakson, jotta saa tietää lääkkeen vaikutuksen. Usein lääkityksestä seuraa painonpudotuksen lisäksi psyykkisen ja fyysisen energian kasvu eli jaksamisen lisääntyminen ja mahdollisen masennuksen lieveneminen. Saxendan osalta luin juuri sen positiivisesta vaikutuksesta vyötärölihavuuteen.

Jukka Penttinen
psykiatrian erikoislääkäri
Turun Perhelääkärit

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

0 replies

Kommentoi, kiitos.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi, kiitos.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *